fbpx

Telefonszám: +36 (30) 418 6563 | E-mail cím: kapcsolat.ab@gmail.com

GYAKRAN FELTETT KÉRDÉSEK

Miért és mire jó a bontott tégla?

A bontott téglákat régi, „békebeli épületekből” bontjuk ki, majd válogatjuk, és csak az újra beépíthető, jó minőségű bontott téglákat raklapozzuk. Azok a bontott téglák amelyeket régen készítettek (‘égettek’) tömör, szilárd textúrájukból fakadóan évszázadokon keresztül ellenállóak, alkalmasak építésre, újrahasznosításra. A XXI.században a bontott tégla egyre nagyobb népszerűségnek örvend belföldön és külföldön egyaránt.

Egyre több helyen láthatunk bontott téglából épült kerítést, oszlopokat vagy bontott tégla szeletekkel burkolt elemeket, lépkedhetünk rusztikus és régies hangulatú bontott tégla járdákon vagy kerti partik alkalmával sütünk-főzünk bontott téglából készült nyári konyhában, a hideg téli estéken pedig melegedünk bontott téglából épült kandalló mellett…

Napról napra gyűlnek körülöttünk azok a tárgyak, amelyeknek különleges hatást kölcsönöz ez a csodálatos és sokoldalú építőanyag!

Ahány bontott tégla, annyi féle!

Valójában minden bontott tégla más és más, mert külsejét az határozza meg hogy régen melyik téglagyárban és milyen technológiával gyártották. Nemcsak méretükben nagy- és kisméretű, és színükben (bordótól a sárgáig) eltérőek, de textúra szempontjából is megkülönböztetünk kézi vetésű és gépi téglákat. A kézi vetésű rusztikusabb, ‘kerek’ élekkel rendelkezik és sokkal inkább antik hatást kelt. A gépi tégla mindig tömörebb, sarkosabb és modernebb hatást kelt. Így bontott tégla készletünket mindig meghatározza az aktuális épületből kibontott tégla. Magyarországon tájanként, megyénként ismerjük a különbségeket a bontott téglák között.

Milyen méretű bontott tégla létezik?

Kisméretű bontott tégla és nagyméretű bontott tégla. Kisméretű tégla általános mérete: 25 x 12 x 6,5 cm, nagyméretű bontott tégla általános mérete: 30 x 14 x 6,5 cm

Mit lehet építeni bontott téglából?

Bármit. A bontott tégla sokoldalúan felhasználható építőanyag. Legtöbbször kemencét, kerítést, járdát, borospincét építenek belőle, vagy passzív ház építéshez, szeletelt tégla készítéséhez használják.

Milyen színű bontott tégla létezik?

A bontott tégla színét mindig az határozza meg hogy amikor gyártották milyen agyagot használtak, a világos okkersárgától a sötét bordóig egész színskála fellelhető a bontott tégla színeiben. Külföldön „fekete” (sötét szürke) bontott téglát is árulnak.

Milyen fajta bontott tégla létezik?

Alapvetően két fajta bontott téglát különböztetünk meg gyártási technológia szerint: hagyományos kézi vetésű- és gépi téglát. A hagyományos kézi vetésű bontott téglákat több mint 100 évesek, háború előtti időkből származnak, és ahogy a neve is mutatja, ezeket a bontott téglákat még kézzel készítették, formázták. Erre a típusra tényleg igaz hogy nincs két egyforma darab belőle, de ettől lesz szép, rusztikus, régies. Gyönyörű felületet lehet vele létrehozni! A kézi vetésű bontott téglák antikvitásnak számítanak, az áruk is mindig magasabb mint a gépi tégláké.

Mi a különbség a kézi vetésű - és a gépi bontott tégla között?

Mindkettőből ugyanúgy lehet építeni?

A kézi vetésű bontott téglák kézműves technológiával készültek a 19.században, ezért fontos jellemzőjük az egyediség, természetesség, mindegyik felületében, alakjában kicsit különbözik a másiktól. Ekkor még nem volt gépi téglagyártás, csak a II.világháború után indult meg a gépi téglagyártás. Hirtelen nagy mennyiségben volt szükség a téglákra, az épületek újjáépítéséhez. A gépi téglák már sorozat gyártásban készültek, egyformák, modernebbek, sarkosabb élekkel rendelkeznek.

Igen, a kézi vetésű- és gépi bontott tégla is kiválóan alkalmas építésre.

A raklapok belül is egész téglákat tartalmaznak?

A belsejébe nem teszik bele a rossz téglákat?

Csak egész téglát árusítunk. Miután a lebontott épületet összedöntik, különös gondossággal, kézzel válogatjuk ki a bontott tégla kupacokból az egész téglákat, majd megpucoljuk, és raklapokra rakjuk. Azonban fontos tisztában lenni azzal ha bontott téglát vásárolunk, az valójában használt tégla, tehát aki új vagy klinker tégla helyett szeretne bontott téglát vásárolni kedvező ára miatt, azt óva intjük ettől. A bontott tégla szépsége a rusztikusságában rejlik!

Nagyméretű bontott téglából vagy kisméretű bontott téglából építkezzek? Melyik a jobb?

Egyik sem rossz vagy jó, mindkettőből bármit lehet építeni, ízlésünktől függ melyiket választjuk. Fontosabb szempont a tégla szerkezeti struktúrája.

Hívjon minket bátran! 
Terényi Gábor – +36 (30) 418 6563

facebook

Partnereink akikkel együtt dolgozunk/dolgoztunk az évek során

Szászi Pincészet | Kökény Benő és fia Családi borászat | Tőserdő Pálinkaház | Szőlőszem farm | Kemax kemence | Strabag | Magyar építők | Pizza Me | Pizza Forte | Heimann kupola |  Madame Tussauds Budapest | Studio Madison fotóstúdió

 

Scroll to top